Pagina principala Contact Album foto Sportivi  
 

1. Fiecare mutare trebuie efectuata numai cu o singura mana.

2. Daca isi anunta in prealabil intentia (de exemplu: spunand "j'adoube" sau “aranjez”), jucatorul aflat la mutare poate sa aranjeze una sau mai multe piese pe campurile lor.

3. Cand, in cadrul unei mutari regulamentare sau al unei parti dintr-o astfel de mutare, o piesa a fost asezata pe un camp, piesa respectiva nu mai poate fi mutata pe un alt camp.

4. Partida este castigata de jucatorul care a facut mat regele adversarului. Aceasta incheie imediat partida, cu conditia ca mutarea care a produs pozitia de mat sa fie o mutare regulamentara.

5. Partida este castigata de jucatorul al carui adversar anunta ca cedeaza. Aceasta pune imediat capat partidei.

6. Partida este remiza cand jucatorul aflat la mutare nu poate efectua nici o mutare regulamentara, iar regele sau nu este in sah. Se spune, in acest caz, ca partida s-a terminat prin "pat". Aceasta pune imediat capat partidei, daca mutarea care a dus la pozitia de pat a fost regulamentara.

7. Partida este remiza cand se ajunge intr-o pozitie in care nici unul dintre jucatori nu poate face mat regele adversarului cu orice serie de mutari regulamentare. Partida se considera incheiata in “pozitie moarta”. Aceasta incheie imediat partida, daca mutarea care a dus la aceasta pozitie a fost regulamentara.

8. Partida este remiza daca cei doi jucatori cad de acord in acest sens in timpul partidei. Aceasta pune capat partidei.

9. Partida poate fi remiza daca o pozitie identica a aparut sau poate sa apara repetata pe tabla de sah de cel putin 3 ori.

10. Partida poate fi remiza daca fiecare jucator a efectuat cel putin ultimele 50 de mutari consecutive fara nici o mutare de pion si nici o captura.

sursa: Legile sahului - www.frsah.ro


 
  Copyright © 2010 C.S.Logic 64 Brasov